Balatonmeer

Het Balatonmeer in Hongarije

De grootste toeristische trekpleister van Hongarije is zonder twijfel het Balatonmeer. Het Balatonmeer heeft een lengte van 77 kilometer en een oppervlakte van 600 km2. Het is het grootste en warmste meer van Europa. De kustlijn is 195 kilometer en de gemiddelde breedte is 3 km en het smalste deel van het meer is bij het schiereiland Tihany. Hier is het slechts 1,5 km breed 14 meter diep, terwijl de gemiddelde diepte maar 3 tot 4 meter is. De temperatuur van het water is in de zomer  20 tot soms wel 28 graden. De zuidkant van het meer ondiep, het is hier dan ook geschikt voor de allerkleinsten. Het water is na 600 à 1000 meter pas 1,5 meter diep. Siófok is het toeristencentrum van het Balatonmeer. Er zijn veel drukke stranden, restaurants, disco’s, vele winkels en een openluchttheater.

Aan de schitterende noordzijde van het Balaton, met zijn prachtige achterland, is het water dieper dan aan de zuidkant. Gelijk aan de kant staat u al zo’n halve meter tot een meter in het water. Tihany is bekend om haar Abdijkerk met twee barokke torens uit 1055. Vanaf de kerk heeft u een prachtig uitzicht over het meer. Heel bijzonder is het binnenmeer op het schiereiland van Tihany. Dit meer is een beschermd natuurgebied en ligt 25 meter boven het Balatonmeer! Op het schiereiland is ook een openluchtmuseum. De grootste plaats aan de noordzijde van het Balaton is Balatonfüred. Hier is een gezellige boulevard met daarnaast een groot park, een jachthaven, badhuizen en vele sportmogelijkheden.

De stranden van het Balatonmeer zijn vrijwel allemaal gras stranden. Voor veel stranden moet een kleine vergoeding betaald worden voor het gebruik van de faciliteiten en het schoonmaak. Tijdens het seizoen, dat altijd in mei wordt afgetrapt in Balatonfüred, zijn er op tal van plaatsen festivals, sportwedstrijden en markten. Ook voor muziek kunt u in vele plaatsen terecht, enkele voorstellingen worden zelfs in de openlucht gehouden. Het seizoen wordt in september afgesloten met wijnfeesten in o.a. Badacsony en Revfulop. Lekker eten kunt overal langs het meer in restaurants, csárda’s en eettentjes, met typische Hongaarse gerechten, wijnen en zigeunermuziek. Het is dan ook niet verwonderlijk dat jaarlijks meer dan 1.000.000 toeristen het Balatonmeer bezoeken.